Jobstudent RHEA Research Centre Gender, Diversity and Intersectionality

RHEA zoekt een enthousiaste student met interesse om te werken binnen een dynamisch interdisciplinair onderzoekscentrum. RHEA is het Expertisecentrum Gender, Diversiteit en Intersectionaliteit aan de Vrije Universiteit Brussel. Het voornaamste doel van RHEA is om bij te dragen aan het academisch onderzoek over gender, diversiteit en intersectionaliteit door academisch en interdisciplinair onderzoek.

Meer informatie: https://studentenjobs.vub.ac.be/node/6807

Vacature Amazone – coördinator·trice van het Informatie- en communicatiecentrum

Amazone is het federaal resource centrum voor gendergelijkheid opgericht in 1995 en gelegen in hartje Brussel. Het is tegelijkertijd het huis waar Nederlandstalige en Franstalige vrouwenverenigingen hun kantoren hebben en een congrescentrum met restaurant. Amazone beschikt daarnaast over een communicatie- en documentatiecentrum. Dit centrum is een draaischijf voor de verspreiding en de bewaring van informatie rond gendergelijkheid en communiceert over de inspanningen van het vrouwenmiddenveld en van alle gelijke kansenactoren.

Amazone is op zoek naar een coördinator·trice van het Informatie- en communicatiecentrum met een passie voor de thematiek van gendergelijkheid die enthousiast en in samenwerking met de directie en met haar/zijn anderstalige collega een boost kan geven aan het communicatie- en informatiecentrum van Amazone. Wij verwachten dat deze persoon doordrongen is van waarden als inclusiviteit en aandacht voor intersectionaliteit en dat zij/hij in goede samenwerking met het Amazone-team haar/zijn expertise in functie stelt van een toekomstgerichte  communicatie- en informatiedienst.

Meer informatie: https://www.amazone.be/nl/vacature-coordinator%C2%B7trice-van-het-informatie-en-communicatiecentrum-van-amazone-v-m-x

Gesprekkenreeks ‘LIDwoord – Open gesprekken met de blik naar beneden’

In LIDwoord voeren onderzoekers, kunstenaars, activisten en deskundigen open gesprekken met de blik naar beneden. Deze gesprekkenreeks vindt plaats in het kader van de expo PHALLUS. Norm & Vorm, die loopt van 24 maart 2022 t.e.m. 8 januari 2023.

De fallus en de vulva worden gestript van taboes en vooroordelen die onze denkwijze over deze organen bepalen. Maakt de fallus de man? Waarom krijgen vulva’s minder aandacht? Is het de fallus die seks bepaalt? Deze en andere idées fixes worden beantwoord door seksuologen, artsen, kunstwetenschappers, en zelfs een sextoy reviewer. Mis je kans niet om erbij te zijn.

Sola Soletta – een onderzoek naar de ongelijkheid van genders in de operawereld

Eind mei brengt Opera Ballet Vlaanderen in Gent met SOLA SOLETTA een bijzondere muziektheater-productie op de planken.

‘Ze noemen me Mimì, maar mijn naam is Lucia.’ Operakenners herkennen de openingszin uit één van de beroemdste aria’s aller tijden uit La bohème. Maar over de vrouw zelf weten we haast niets in tegenstelling tot haar mannelijke hoofdrolspelers die sterke leidersrollen op zich nemen.
In Sola Soletta onderzoekt regisseur en Amerikaanse sopraan Maribeth Diggle samen met haar eigenzinnige cast de ongelijkheid van genders in de operawereld. Verwacht een kritische en poëtische ‘muziektheatercreatie’ die Mimì in een ander daglicht stelt.

Tickets bestellen kan via https://operaballet.be/nl/programma/2021-2022/sola-soletta

27 April – Book Presentation Rainforest Capitalism – Thomas Hendriks

We kindly invite you to the book presentation of ‘Rainforest Capitalism’ (Duke University Press) by Dr. Thomas Hendriks (KULeuven), followed by panel discussion with Dr. Soraya El Kahlaoui (MENARG) and Prof. Maria Martin de Almagro (CRG) and Q&A, chaired by Dr. Siggie Vertommen (MENARG, CRGC).


Date: Wednesday 27th of APRIL 2022: 17:00 – 19:00

Location: Auditorium D – Campus UFO Technicum; Sint-Pietersnieuwstraat 41, 9000, Gent

Congolese logging camps are places where mud, rain, fuel smugglers, and village roadblocks slow down multinational timber firms; where workers wage wars against trees while evading company surveillance deep in the forest; where labor compounds trigger disturbing colonial memories; and where blunt racism, logger machismo, and homoerotic desires reproduce violence. In Rainforest Capitalism Thomas Hendriks examines the rowdy world of industrial timber production in the Democratic Republic of the Congo to theorize racialized and gendered power dynamics in capitalist extraction. Drawing on ethnographic fieldwork among Congolese workers and European company managers as well as traders, farmers, smugglers, and barkeepers, Hendriks shows how logging is deeply tied to feelings of existential vulnerability in the face of larger forces, structures, and histories. These feelings, Hendriks contends, reveal a precarious side of power in an environment where companies, workers, and local residents frequently find themselves out of control. An ethnography of complicity, ecstasis, and paranoia, Rainforest Capitalism queers assumptions of corporate strength and opens up new ways to understand the complexities and contradictions of capitalist extraction.
https://www.dukeupress.edu/rainforest-capitalism
https://www.ugent.be/ps/nl/campusplan-technicum
 
Thomas Hendriks is an FWO Postdoctoral Research Fellow at the Department of Social and Cultural Anthropology at KU Leuven (Belgium). He is the author of Rainforest Capitalism: Power and Masculinity in a Congolese Logging Concession (Duke University Press, 2022) and co-editor of Readings in Sexualities from Africa (Indiana University Press, 2022)

More info: https://www.facebook.com/events/556346328880343?ref=newsfeed

FORUM – Wat zijn de uitdagingen voor een jonge vrouw in 2022?

20 april 2022 van 9.30 tot 14.00 uur

Welke uitdagingen zijn er anno 2022 voor jonge vrouwen en  welke rol kunnen anderen daarin spelen? Zijn er suggesties van oplossingen of boodschappen voor de beleidsmakers?

In het kader van de herdenking van de eedaflegging van het eerste vrouwelijke parlementslid van ons land, Marie Janson, 100 jaar geleden, heeft de Senaat al verschillende evenementen georganiseerd rond women empowerment.

De Senaat is ook nieuwsgierig naar de stem van de jongeren in deze context en wil ze daarom aan het woord laten tijdens een interactief forum.

Het forum gaat van start met een korte schets over het feminisme doorheen de tijden door Els Flour (AVG-Carhif). Deze inleiding schept het kader voor de rondetafels die onmiddellijk daarna van start gaan.

Voor de rondetafelgesprekken werden 6 thema’s geselecteerd waarover de deelnemers in gesprek gaan met experten en senatoren. Iedere deelnemer kan aanschuiven bij 2 rondetafels.

Rondetafels in het Nederlands:

  1. Cyberstalking (sexting, victim blaming, slut shaming, dubbele standaarden qua seksualiteitsbeleving, …) met Julia Day (Sensoa) en Niels Van Paemel (Child Focus)
  2. Balans werk – leven (economie, arbeid, zorg, gegenderde beroepen, keuzevrijheid en carrière, discriminatie op de arbeidsmarkt, vrouwelijk ondernemerschap, mentorship, …) met Sarah De Coster (Femma)
  3. Inclusiviteit en intersectionaliteit (kruispuntdenken, machtsprincipes in diversiteitskenmerken : meervoudige uitsluiting, …) met Fatma Arikoglu (Ella)

Rondetafels in het Frans:

  1. Famille choisie (la parentalité, “la famille” revisitée, les mères célibataires, le désir d’enfant, la congélation d’ovules,  l’autonomie corporelle, …) met Tommye Ritter (Genres pluriels)
  2. Sexualité (sexe, genre, menstruation, contraception, canons de beauté : body positivity, body neutrality, selfie dysmorphia, violence sexuelle …) met Céline Danhier en Valérie-Anne Duyck (O’Yes)
  3. L’image des femmes (stéréotypes – “secteurs féminins” vs. “secteurs masculins”, importance des modèles, éducation, sensibilisation, …) met Valérie Piette (ULB) en Yasmine Ait Abbou (Fat Friendly)

De output van de zes rondetafels wordt visueel vertaald en ter afsluiting toegelicht voor het halfrond. De senatoren kunnen er nadien mee aan de slag.

Het ganse gebeuren wordt aan elkaar gepraat en gemodereerd door Annabelle Van Nieuwenhuyse.

Zin om deel te nemen?
De voorwaarden zijn eenvoudig:

  • je moet tussen 18 en 30 jaar oud zijn en
  • bereid zijn om ideeën en ervaringen te delen  met senatoren en experten over de hierboven vermelde thema’s.

Het forum gaat door in de Senaat op 20 april 2022 van  9.30 tot 14.00 uur.
12u30 – 14u00 : Lunch en netwerkmoment

Ingang: Leuvenseweg 7 – 1000 Brussel

Inschrijven doe je best vóór 31 maart 2022 hier.

Voor alle eventuele vragen: 20220420@senate.be

projectbeheerder Diversiteit – VIVO

VIVO vzw is een overkoepelend initiatief van de sociale partners uit de Social Profit om deze sector te inspireren met tal van acties, sensibiliserende projecten en vorming. Dit om potentiële werknemers naar de sector toe te leiden en huidige werknemers en hun organisaties te versterken, met oog voor diversiteit, kansengroepen en werkbaar werk. Momenteel is VIVO op zoek naar een nieuwe projectbeheerder Diversiteit.

Meer informatie: https://s3-eu-central-1.amazonaws.com/zapdrupalfilesstaging/vivo/inline-files/Projectbeheerder-diversiteit-1.pdf

DOCVILLE

Het centrale thema van de 18de editie van DOCVILLE is FILOSOFIE. Maar daarnaast heeft het programma een grote diversiteit aan thema’s en onderwerpen, stuk voor stuk uitzonderlijke films gemaakt door cineasten met persoonlijkheid en visie, omkaderd met inleidingen, lezingen en nabesprekingen.

DOCUMENTAIRES OVER VROUWEN/GENDER

 

DRAGON WOMEN

 

 

In de hogere machtssferen van de financiële sector, circuleert een handvol vrouwen die even bewonderd als veracht worden. Ze hebben heel hard gewerkt om de top te bereiken en toch moeten ze iedere dag vechten tegen vooroordelen en seksisme. Gefilmd in Europa, Amerika en Azië getuigen deze vrouwen thuis, op het werk en in hun vrije tijd over wat hen succesvol heeft gemaakt en hoe ze zich hebben moeten aanpassen om te overleven in één van de meest competitieve en mannelijke sectoren ter wereld

 

Vertoning op 29/03

Wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur en met Laetitia Teuber, één van de ‘dragon women’.

 

Meer info & tickets

 

 

1945. Een vrouw met Aziatische roots kijkt recht in de camera. Nadine Hwang is één van de overlevenden die van het concentratiekamp Ravensbrück naar Zweden werd overgebracht. Een jaar eerder ontmoette ze in het kamp Nelly, de liefde van haar leven. Met bijzondere archiefbeelden wordt het wonderlijke  levensverhaal van beide vrouwen verteld, een fantastisch en verrassend liefdesverhaal dat je nooit meer zal vergeten.

 

Vertoningen op 28, 30 & 31/03

De vertoning van 30.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur en met Sylvie, de kleindochter van Nelly.

 

Meer info & tickets

 

 

NELLY & NADINE

 

 

NAME OF THE GAME

 

 

 

Onschuldig speels gedrag of seksuele intimidatie en machtsmisbruik? Voor de een is de grens glashelder, voor de ander is er een grijze zone. De populaire Noorse politicus Trond Giske was jarenlang op weg om de volgende eerste minister te worden. Tot hij beschuldigd werd van grensoverschrijdend gedrag. Hijzelf doet de zaak nog steeds af als onschuldige ondoordachtheid. Is de grens van grensoverschrijdend gedrag in steen gebeiteld?

 

Vertoningen op 23, 27 & 29/03

 

Meer info & tickets

 

 

Hebben vrouwen nog feminisme nodig in het 21ste-eeuwse Europa? Wat is er de voorbije decennia veranderd? En wat blijft hardnekkig aanwezig of zijn nieuwe pijnpunten? Een openhartige film voor mannen en vrouwen over wat het betekent om vrouw te zijn in onze maatschappij.

 

Vertoningen op 26 & 29/03

De vertoning op 26/03 wordt gevolgd door DOCVILLE Plus: Vrouwen steunen vrouwen?, een nagesprek met Sophie Dros (regisseur Sisterhood), Pinar Akbas (opiniemaker en columniste) en Naomi Skoutariotis (ex-journalist bij Knack, werkt aan een boek over ‘sisterhood’). Geleid door Michèle Cuvelier (radiopresentator).

 

Meer info & tickets

 

 

SISTERHOOD

 

Vacature Medewerksters van het Apostolaat

Een vacature voor een voltijdse doctoraatsbursaal op het onderzoeksproject ‘De Medewerksters van het Apostolaat: een geheim 20e eeuws netwerk van katholieke lekenvrouwen en hun rol in sociale en kerkelijke vooruitgang (1940-1977)’. De positie zal ingevuld worden aan de onderzoekseenheid Geschiedenis van Kerk en Theologie aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, KU Leuven.

De vacature: https://www.kuleuven.be/personeel/jobsite/jobs/vacatures/60094256?hl=en&lang=nl