RoSa zoekt een nieuwe bibliotheekmedewerker 80% (v/x/m)

RoSa vzw is een dynamisch kenniscentrum dat het genderbewustzijn bevordert in Vlaanderen. Hierdoor draagt de organisatie bij aan een gunstig klimaat om de feitelijke ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in de samenleving weg te werken. RoSa doet dit door te documenteren, te informeren en te sensibiliseren.

De RoSa-bibliotheek is een grassroots-bib die tijdens de tweede feministische golf aan het einde van de jaren zeventig werd opgericht. Onze unieke collectie non-fictie literatuur bestrijkt het hele spectrum wat gender betreft en weerspiegelt de diversiteit in het feminisme. De nieuwe bib-medewerker zal samen met de bibliotheekcollega’s de collectie verder uitbouwen en ontsluiten, en ervoor zorgen dat iedereen bij de RoSa-bib terecht kan voor degelijke en toegankelijke informatie over onze thema’s.

Meer informatie: https://rosavzw.be/nl/actualiteit/vacature

Coördinator/-trice meisjeswerking Girls in the City vervangingscontract voor 3 maanden (verlengbaar)

Girls in the City is een nieuwe werking die YWCA Antwerpen (Paleisstraat 39, 2018 Antwerpen) in 2020 lanceerde. Als coördinator/-trice sta je aan de wieg van deze nieuwe vorm van jeugdwerking; eentje waar empowerment, zelfverdediging en ontwikkeling van jonge meisjes centraal staan. Geef toe, dat klinkt interessant, niet? Onze werking biedt een diverse mix van meisjes tussen 12 en 18 jaar de kans om zich fysiek en mentaal weerbaar te maken tegen grensoverschrijdend gedrag. Elke zaterdag komen ze van 14u00 tot 17u00 samen in YWCA om bij te leren en te groeien, om vriendinnen te maken en natuurlijk om zich te amuseren! Door de verschillende nationaliteiten, culturele achtergronden, religies, seksuele geaardheden etc. leren de meisjes nadenken over de eigen denkbeelden om zo tot interessante en nieuwe inzichten te komen. Vanaf 1 oktober 2021 zoeken we een coördinator/-trice met ervaring in het jeugdwerk die gedurende drie maanden (verlengbaar) deze YWCA-jeugdwerking “Girls In The City 12-18” in goede banen kan leiden.

Contactgegevens: info@antwerpen.ywca.be

Meer informatie: https://11.be/vacatures/coordinator-trice-meisjeswerking-girls-city-vervangingscontract-voor-3-maanden

Green Office Gent zoekt gemotiveerde studenten

Versterk jij de Green Office in 2021-2022?

Vanuit Green Office Gent zijn we binnen de associatie UGent op zoek naar gemotiveerde studenten om ons team komend academiejaar te versterken.

Binnen het Green Office model werken we immers met projectmedewerkers, coördinerende studenten en personeel samen rond een hele waaier aan duurzame ideeën en projecten.

Dus als je mee wil bouwen aan een duurzaam UGent, dan zijn wij op zoek naar jou!

Meer informatie: https://www.ugent.be/nl/univgent/waarvoor-staat-ugent/duurzaamheidsbeleid/greenofficegent/nieuw.htm

Proclamaties

in het weekend van 18 en 19 september halen we de nevenschade van vijftien maanden lockdown in. We organiseren on/off campus een afscheidsfeest dat jullie hopelijk nog lang zal heugen. In ieder geval wordt het een verheugend weerzien van medestudenten en proffen die noodgedwongen op afstand moesten blijven in tijden van besmetting. We vieren dubbel en dik de afstudeerjaren 2019-20 en 2020-21 samen.

Meer informatie en inschrijven: https://www.ugent.be/lw/nl/student/opleiding-studie/proclamaties.htm

The Next Wave Academy

The Next Wave Academy wil jongeren (18-30 jaar) bijeenbrengen met zo divers mogelijke achtergronden en ervaringen, om zo tot intersectionele antwoorden en oplossingen te komen voor de maatschappelijke uitdagingen van vandaag (zoals de strijd voor het klimaat, anti-racisme, gendergelijkheid, strijd tegen homo- en transfobie …). Als we die vraagstukken/problematieken aanschouwen, kan het al eens overweldigend zijn en is het niet eenvoudig om een pasklaar antwoord te hebben. Aan de hand van participatieve en co-creatieve workshops doorheen het traject leren we van elkaar en groeien we samen richting oplossingen. Met The Next Wave Academy willen we dus vooral jongeren ondersteunen om zelf actie te ondernemen en hen de intersecties tussen sociale en ecologische rechtvaardigheid laten verkennen. Het traject wordt georganiseerd door de Vrouwenraad in samenwerking met ella vzw.

De inschrijvingen lopen tot en met 26 september, het traject zelf zal van start gaan vanaf 16 oktober. In het weekend van 19-20 maart 2022 organiseren we een tweedaagse voor de deelnemers. Het traject loopt uiteindelijk af in mei 2022. Deelname aan het traject is volledig gratis, en iedereen tussen 18 en 30 jaar kan zich inschrijven.

Via deze link kan je meer info over het traject terugvinden. Wanneer je doorscrollt vind je onderaan de link naar de FAQ-pagina. Via deze link kan je rechtstreeks inschrijven. We maakten ook een FB-event aan. We zijn ervan overtuigd dat het essentieel is om de stemmen van gemarginaliseerde en geminoriseerde groepen (zoals mensen van kleur, LGBTQ+, mensen met een beperking, vrouwen, …) centraal te stellen in het werk dat we doen, om op die manier zoveel mogelijk belangen mee te nemen. Daarom doen we een warme oproep aan mensen die tot geminoriseerde groepen behoren om zich in te schrijven voor dit traject. Met The Next Wave Academy willen we een safer space creëren, waarbij we geen enkele vorm van discriminerend gedrag en/of taalgebruik zullen tolereren.

What The Drag?!

Expectations? Questions!

Gender? Bend it!

What The Drag?! Een tweedaags festival dat in het teken staat van de kunstvorm drag. Deze kunstvorm werd de voorbije jaren steeds meer mainstream en de internationale belangstelling groeit meer en meer. Toch bestaat drag al eeuwen en zijn drag artiesten niet enkel in Amerika te vinden.

Ontdek hoe drag eruit kan zien en laat je verrassen door de performances van enkele Belgische drag artiesten!

Zin om mee te werken tijdens het evenement? Schrijf je in als vrijwilliger via deze link!

RSVP zeker het Facebookevenement, kom af, met iedereen die in het land is!

Meer informatie: https://demens.nu/event/what-the-drag/

Canvas in De Krook: Luister naar getuigen en experts uit de Canvas-reeks ‘Kinderen van de migratie’

Dit najaar is de reeks ‘Kinderen van de migratie’ te zien op Canvas. Op woensdagavond 15 september komt Canvas met die reeks naar De Krook in Gent. En jij kan erbij zijn: live in De Krook of online vanuit je zetel. Ontdek ongeziene fragmenten, luister naar getuigen en experten uit de reeks en ga nadien live met hen in gesprek. Fatma Taspinar (VRT NWS) leidt de avond in goede banen.

IHLIA-Scriptieprijs

IHLIA LGBTI Heritage gaat op zoek naar de beste scriptie op het gebied van de lhbtqi+-geschiedenis in Vlaanderen en Nederland.

Jaarlijks schrijven tientallen studenten aan universiteiten of hogescholen een scriptie over een lhbtqi+-historisch onderwerp. Helaas verdwijnt veel van dit materiaal in de spreekwoordelijke lade. Dat is natuurlijk jammer. Om dit onderzoek zichtbaarder te maken en te belonen reikt IHLIA tweejaarlijks een scriptieprijs uit voor de beste lhbtqi+-historische scriptie.

In aanmerking voor de prijs komen scripties die geschreven zijn aan een Nederlands of Vlaams instituut voor hoger onderwijs, universitair dan wel hbo, en die minimaal bekroond zijn met een 8 (NL) of 16 (BE) of meer. Zowel Engelstalige als Nederlandstalige scripties kunnen worden ingezonden. De scriptie is geschreven in de studiejaren 2019-2020 en 2020-2021 (tussen september 2019 en september 2021).

Een deskundige jury zal de inzendingen beoordelen op kwaliteit en originaliteit.

De winnaar zal een bedrag van €750,- ontvangen en zal haar/zijn/hun scriptie kunnen bewerken tot een artikel dat gepubliceerd zal worden in het Tijdschrift Historica (mits positief beoordeeld door de redactie).

De feestelijke prijsuitreiking zal eind maart 2022 plaatsvinden als onderdeel en afsluiting van de Queer Geschiedenis Maand, waar de genomineerden en winnaar hun scriptie zullen presenteren.

Inzendingen die voldoen aan de criteria kunnen worden ingezonden via onderstaande uploadmodule. Je kunt je scriptie uiterlijk insturen t/m 30 november 2021 in pdf begeleid met:

  • een deelnameformulier met je naam, e-mailadres, opleiding, universiteit of onderzoeksinstituut, datum van afstuderen en scriptiebegeleider;
  • de geanonimiseerde master- of researchmasterscriptie voorzien van paginanummers. Dit betekent dat de scripties worden ontdaan van de naam van de schrijver, de universiteit en de naam van de beoordelende docent of hoogleraar;
  • een samenvatting van circa 100 woorden.

Meer informatie: https://research.ihlia.nl/scriptieprijs/