Vernissage en tentoonstelling LIJF-elijk ANDERS

Durf te vragen: hebben vrouwen met een beperking seks? En wat met lustgevoelens en verlangens? Fotografe en cultuurwetenschapper Hilde Braet opent ons seizoen met haar expo ‘LIJF-elijk ANDERS’, waarin ze heel wat taboes doorprikt.

LIJF-elijk ANDERS is een (visueel) onderzoek dat grenzen aftast van ‘vrouwen’ met een ‘beperking’ en hun seksualiteitsbeleving.

Bij de tentoonstelling hoort ook een bijzonder fotoboek, met de foto’s van de tentoonstelling, de verhalen van de vrouwen en de neerslag van het onderzoeksproject. Het boek zal ter plaatse aangekocht kunnen worden, met korting.

Meer info over de opzet van de tentoonstelling lees je in deze folder.

Een organisatie van Humanistisch Verbond, HV Gent, VC Geuzenhuis en Kunst in het Geuzenhuis.

Meer informatie: http://www.geuzenhuis.be/default.aspx?pageId=6319&lang=NL&online=True

LIDwoord – Dat leer je toch op school?!

Onze seksuele opvoeding beperkt zich vaak tot feitelijke informatie over de (binaire) geslachtsdelen, zwangerschap, soa’s en anticonceptie. Soms moet de leerkracht het schaamrood op de wangen bedwingen om het over genot en consent te hebben. Jongeren blijven al eens op hun honger zitten en zoeken hun informatie dan elders. Op welke manier kan de seksuele opvoeding beter, inclusiever, eerlijker? Drie sprekers schijnen hier in deze editie van LIDwoord hun licht op. Moderator is Madonna Lenaert.

Donderdag 2 februari 2023, 19u-21u
€5 (volwassenen)
€2 (studenten, alumni, personeel UGent)

Meer informatie: https://www.gum.gent/nl/event/lidwoord-dat-leer-je-toch-op-school

Vacature secretaris-generaal bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Je functie in het kort

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media bouwt als voortrekker aan een creatief en inspirerend Vlaanderen, waar iedereen (van jong tot oud) cultuur kan beleven, maken en delen.

Als secretaris-generaal zit je aan het stuur van het departement en je levert samen met de organisatie een bijdrage aan de maatschappij.

Meer informatie: https://www.vlaanderen.be/werken-voor-vlaanderen/vacatures/secretaris-generaal-57b2c7

X! (un opéra fantastique)

In de zoektocht om zich van hun mannelijke identiteit te ontdoen, ontmoette Gérald Kurdian tal van flamboyante persoonlijkheden die ‘het politieke’ opnieuw leken uit te vinden. Door hun blik te richten op deze gemarginaliseerde scene van activisten, heeft Kurdian – in de vorm van een dagboek – een waar archief samengesteld van teksten, opnames, foto’s en films. Het is dit archief dat nu het basismateriaal vormt voor X! (une opéra fantastique). Je krijgt een beeld van hedendaagse militante culturen en een koormanifest voor een gevoelige revolutie tegelijk.

Gérald Kurdian is performer, muzikant en radio-artiest. X! (une opéra fantastique) maakt deel uit van ‘HOT BODIES OF THE FUTURE!’, een reeks van performatieve en muzikale onderzoeksprojecten waarin Kurdian op zoek gaat naar alternatieve vormen van seksualiteit en tevens queer micro-politiek bevraagt.

Meer informatie: https://www.kaaitheater.be/nl/agenda/x-un-op%C3%A9ra-fantastique

Gezocht: kandidaten o

Het is weer zover: we stellen opnieuw de oproep open voor 12 enthousiaste kandidaten voor CHanGE 2023.

CHanGECampaign for sexual Health and Gender Equality, is een campagne van UCOS die studenten de mogelijkheid geeft om in het buitenland onderzoek te voeren naar gendergelijkheid en seksuele gezondheid.

De deelnemers sprokkelden de voorbije jaren straffe verhalen bijeen van inspirerende activisten en organisaties uit Oeganda, Congo, Cuba, India, Libanon, Marokko, Mexico, Griekenland, Egypte en Mozambique. Tijdens een CHanGE-najaarscampagne in België zorgen ze ervoor dat deze vaak ongehoorde stemmen verder galmen dan de grenzen van hun thuisland.

Wie zoeken we en hoe stel je je kandidaat? Je leest er alles over in dit document! Stel je kandidaat via dit formulier.

Vergeet-Ze-Niet Benefiet

Op 18 december 2022 vindt de Vergeet-Ze-Niet Benefiet plaats. Het dag- en avondprogramma is ontzettend gevarieerd. Zo gaan we op uiteenlopende manieren om met de materie. Herstel ziet er immers ook voor iedereen anders uit. Door een platform te bieden voor verschillende creatieve voorstellingen, creëeren we naast het informatieve gedeelte van de dag ruimte voor cultuur: dansers, acteurs, comedians, etc.
De dag zal feestelijk geopend worden door Dhr. Bart Somers, Minister en Burgemeester van Mechelen.

We beginnen de dag met theatervoorstelling “#ENOUGH”, gevolgd door lezingen door ervaren sprekers, waaronder Liesbet Stevens. In de avond vindt “Het woord dat ik niet kan zeggen…” plaats, een dansvoorstelling verteld door vier slachtoffers. We sluiten de avond af met een comedyprogramma. Zo maken we de avond een beetje lichter door om te gaan met een onderwerp op een minder serieuze manier.

Lees hier meer over het volledige programma.

1/12: Tussen de lakens met… Chloé De Bie – lezing en netwerkmoment over relaties en seks vandaag

Op donderdag 1 december organiseert het cgso de inspirerende lezing en het netwerkevent Tussen de lakens met… Chloé De Bie.

Het wordt een inspiratiesessie en netwerkmoment voor leerkrachten, studenten, begeleiders en iedereen met een gezonde interesse in seks met gastspreekster Chloé De Bie.  Deze seksuologe en relatietherapeute, maakte naam met het boek ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’ en ‘Love, Seks & Drama’ op Joe Radio.

Het wordt een gesprek over seks vandaag en morgen en hoe we daar als begeleiders, opvoeders en leerkrachten mee aan de slag kunnen. We voorzien ook een muffin en elixir d’amour voor elke aanwezige.

Meer informatie en inschrijven: cgso.be/lezing-chloedebie

Praktisch:

– donderdag 1 december – 19u30 – De Brug (Hauwerstraat 3A, 8000 Brugge)

 

gespreksavond Dr. Guy T’Sjoen 15/11 20u

Binnenkort organiseert Kopergietery een nieuwe Kinderen niet Toegelaten, deze keer met Guy T’sjoen.

‘Kinderen Niet Toegelaten’ keert in een bijzonder(e) geanimeerde avond ongegeneerd en ongecensureerd terug naar de kindertijd van een centrale gast. Als de kindertijd zo bepalend is in iemands leven, hoe uit zich dat bij de volwassen persoon?

We gaan in gesprek over kinderlijke onschuld, witte leugens, verpletterende verliefdheid, verborgen schaamte, gemiste kansen en grenzeloze idealen. Hoe kijkt het kind naar de volwassene van nu? Hoe kijkt de volwassene naar het kind van toen?

Ditmaal nodigen we Prof. Dr. Guy T’Sjoen in onze gezellige zetel uit.

Guy T’Sjoen is androloog-endocrinoloog en hoogleraar aan de Universiteit van Gent. Als hormoon- en transgenderspecialist streeft hij naar het doorbreken van seksuele taboes en naar een betere genderzorg. Hij was betrokken bij de televisieserie ‘Topdokters’ (VIER).

di 15.11.2022 om 20u in de KOPERGIETERY

Meer informatie: https://kopergietery.be/nl/productie/kinderen-niet-toegelaten-5-guy-tsjoen

KVS voorstelling Metamorphoses

Manuela Infante kadert de teksten van Ovidius in een hedendaags en vrouwelijk perspectief en deconstrueert zo dit canonisch werk. In deze ‘noise-play’ zet ze de stem centraal en bevraagt daarmee machtsverhoudingen en de grens tussen het humane en non-humane. De voorstelling ging vorig jaar in première en was al op verschillende internationale festivals te zien, o.a. NEXT festival, Santiago a Mil, Santarcangelo, Theaterformen.

Studenten Gender en Diversiteit kunnen genieten van een 5 euro korting voor de voorstelling Metamorphoses van Manuela Infante van 9-12 november in de KVS. Ze kunnen reserveren via de website en de promocode META2022 invullen bij tickets.

Meer informatie: https://www.kvs.be/nl/agenda/454/Manuela_Infante_Michael_De_Cock_Diego_Noguera_KVS/Metamorphoses