De master in gender en diversiteit biedt studenten de gelegenheid om via de stage hun kennis en inzichten, opgebouwd in de theoretische en thematische opleidings-onderdelen, te koppelen aan praktijkervaring. Studenten die kiezen voor een reflectiestage (5 ECTS), verblijven gedurende een beperkte tijd (3 weken) in een bedrijf of organisatie. Zij analyseren hun observaties en rapporteren hierover vanuit gender- en diversiteitstheoretische denkkaders.
Download PDF Studiefiche Reflectiestage
Studenten die kiezen voor een participatiestage (10 ECTS) zijn gedurende een langere periode (6 weken) actief werkzaam in een bedrijf, instelling of organisatie, waar ze (mee)werken aan een specifiek project, een bepaald onderzoek uitvoeren of een beleidsondersteunend rapport schrijven.
Downlad PDF Studiefiche Participatiestage
Integratievak Stage
Studenten starten normaliter ten vroegste hun stage de eerste dag van het academiejaar en eindigen hun stage NIET voor ze alle vaste stamvakken uit de Master hebben gevolgd. Het opleidingsonderdeel ‘Stage’ is immers een integratievak waarin de kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes die werden verworven in andere opleidingsonderdelen, geïntegreerd, toegepast en verder ontwikkeld worden.
Stagehandleiding en stageplaatsen
Van zodra studenten zijn ingeschreven voor het vak Stage krijgen zij (via hun UGent account) toegang tot Ufora, het elektronische leerplatform van de UGent. Op dit leerplatform vinden studenten, vanaf september, de uitgebreide Stagehandleiding, samen met een lijst van mogelijke stageplaatsen en -vacatures. Deze lijst wordt in de loop van het academiejaar regelmatig bijgewerkt.
In afwachting van de start van het academiejaar kunnen studenten de webpagina ‘Stageplekken’ op deze site raadplegen, met enkele voorbeelden van organisaties waar studenten eerder stage liepen.
Studenten kunnen ook in het buitenland stage lopen. Hiervoor zijn er financieringsmogelijkheden, zoals reisbeurzen voorzien (let op deadlines).
Stagestappenplan
Hieronder vinden studenten een vereenvoudigd stagestappenplan. Het detail van al deze stappen is terug te vinden in de uitgebreide Stagehandleiding op Ufora.
- Schrijf je in voor het vak Reflectie- of Participatiestage aan de UGent
- zie inschrijvingen
- Lees de stagehandleiding aandachtig
- Zoek een stageplaats
- zie Ufora Inhoudsopgave –>Stageplaatsen of zoek zelf via via een stagegever
- Kom met je stagegever je ‘Stageopdrachten’ en een ‘Dag- en uurrooster’ overeen
zie documentsjablonen in bijlage aan de stagehandleiding - Maak je ‘Stagecontract’ online aan
- Laat de volgende 5 documenten (digitaal) tekenen door je stagegever en teken ze ook zelf: Mijn stageopdrachten; Mijn dag- en uurrooster; Mijn stagecontract; Rechten- en plichten; Risicoanalyse
- Laat het document ‘Risico-analyse’ invullen door je stagegever en laad het op op de daartoe bestemde UGent-webpagina.
- Laad de overige 4 documenten op op Ufora in de daartoe bestemde mappen (Ufora-tools –> Opdrachten)
- Maak een (video)afspraak met de UGent stagebegeleider om je stage te overlopen. Indien goedgekeurd zal de UGent stagebeleider je documenten meteen tekenen voor akkoord.
- zie mogelijke afspraakmomenten op Ufora –> Ufora-tools –> Bijeenkomstplanner
Deadline stageverslag
De deadline voor indiening van de verslagen voor de reflectiestage en de participatiestage:
De deadline (*) voor indiening van het stageverslag is:
– 1ste zit: maandag 17 mei 2021 (voor 09:00 uur)
– 2de zit: maandag 16 augustus 2021 (voor 09:00 uur)
Studenten uit het vorige academiejaar die in aanmerking komen voor vervroegd afstuderen, kunnen deelnemen aan het januari-examen, met als deadline:
maandag 11 januari 2021 (voor 09:00 uur).
Voor voorwaarden vervroegd afstuderen (en eventuele gevolgen op kinderbijslag) mogen studenten altijd contact opnemen met trajectbegeleidster Els Wille.
Beoordeling stage
Het eindcijfer van de stage wordt samengesteld op basis van de opleidingsonderdelen Stageverslag (à 60%) en de evaluatie door de stage-instelling (à 40%).
Studenten moeten slagen op beide opleidingsonderdelen.
Veelgestelde vragen
Voor enkele veelgestelde vragen (FAQ’s) over de Stages Gender & Diversiteit, klik hier.
Meer info: Corine Van Hellemont