Aftermovie 15 jaar IGVM

Exact een jaar geleden vierde het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen zijn vijftienjarig bestaan met een evenement in Brussel. Tijdens deze viering riep het Instituut dertig personen uit tot Meters en Peters van het Instituut. Deze Meters en Peters vochten in het verleden voor de gelijkheid van vrouwen en mannen en blijven deze strijd vandaag verderzetten. Als dank voor hun inspanningen mochten ze allen een beeldje in ontvangst nemen.

Bekijk hier de aftermovie.

Vacature projectmedewerker gendergelijkheid ICES

In de eerste helft van 2019 zal het Centrum Ethiek in de Sport (ICES) werken aan een project rond gendergelijkheid en heteronormativiteit in de sport.

Ze zoeken hier een enthousiaste medewerker voor die gedurende 6 maanden het project kan trekken. Alle informatie kan je in de vacature vinden.

Bezorg je CV en motivatiebrief tegen 31 december 2018, 23u59 via evy@ethischsporten.be met onderwerp ‘Sollicitatie projectmedewerker ICES’.

Vacature: 2 junior wetenschappelijke medewerkers

. Het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen ( UCSIA ) wil bijdragen tot meer sociale rechtvaardigheid en een betere samenleving door onderwijs, maatschappelijke dienstverlening en academisch onderzoek. We hebben de ambitie om hét referentiecentrum te worden waar het rijke intellectuele, spirituele en pedagogische erfgoed van de jezuïeten in Antwerpen levendig wordt gehouden.

UCSIA zoekt twee junior wetenschappelijke medewerkers die dit project met enthousiasme ondersteunen.

De junior wetenschappelijke medewerkers brengen onder de verantwoordelijkheid van de directeur de projecten van wetenschappelijke en maatschappelijke dienstverlening in de praktijk die door de raad van bestuur zijn goedgekeurd. Zij ontvangen impulsen van de academische peters/meters bij de thema’s en werken nauw samen met de andere wetenschappelijke medewerkers en de administratieve staf.

Meer informatie: http://www.ucsia.org/main.aspx?c=*UCSIA2&n=122724&ct=122724. Solliciteren kan nog tot 30 december.

Dag van de Migrant

Wat is de invloed van levensbeschouwing op je werkenergie? Wat verbindt collega’s over de religies heen? Hoe verzoenen ze zingeving en spiritualiteit op de werkvloer? Getuigenissen, inspiratiesessies en goede praktijkvoorbeelden geven je handvaten om er zelf mee aan de slag te gaan.

De vijfde Dag van de Migrant vindt dit jaar plaats op vrijdag 14 december in het VAC Virginie Loveling in Gent van 9.00 tot 13.30 uur.

Het programma en de inschrijvingslink vind je terug op de webpagina van de Dag van de Migrant.

4 december: Studiedag 10 jaar transgender beleid in België

Op dinsdag 4 december 2018 organiseert het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) een studiedag over de sociale en juridische situatie van trans personen in België, anno 2018 met een samenvatting van het verleden en blik op de toekomst.

Verschillende experts lichten vervolgens de ‘state of the art’ op hun domein toe.

Prof. dr. Joz Motmans, coördinator van het Transgender Infopunt, stelt de resultaten van het nieuwe onderzoeksrapport ‘Leven als transgender persoon in België, tien jaar later’ voor. Het rapport handelt over de sociale en juridische situatie van trans personen in België, meer bepaald over discriminatie en ervaringen van trans personen. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het IGVM.

Staatssecretaris van Gelijke Kansen Zuhal Demir geeft een uiteenzetting over het federaal gelijkekansenbeleid voor trans personen.

Andere sprekers, waaronder vertegenwoordigers van de transgender beweging en de vrouwenbeweging, zullen in gesprek gaan over concrete situaties waar trans personen dagelijks tegenaan lopen.

Praktisch
De studiedag gaat door op dinsdag 4 december 2018 in zaal Storck, Ernest Blerotstraat 1, 1070 Brussel, aan het station Brussel-Zuid.

De studiedag is gratis, maar inschrijven is verplicht en kan tot 30 november via de website van het Instituut:: https://igvm-activiteiten.be/nl/event/25/4322

Lezingen Christendom en Seksualiteit

Lezingenreeks over christendom en seksualiteit, met enkele lezingen gericht op gender, georganiseerd door het Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities en
de Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap, Universiteit Gent.

De lezingen zijn bestemd voor een breed publiek. Ze zijn gratis voor studenten en personeel van de Associatie AUGent.

Meer informatie: http://www.csct.ugent.be/lezingen of deze flyer.

Is racisme ook maar een mening?

Hoe kan of moet een universiteit omgaan met racisme? Heeft vrije meningsuiting grenzen? En tot op welke hoogte moeten medewerkers van de universiteit politiek neutraal zijn?

Deze en andere vragen bespreken we tijdens de debatavond op donderdag 22 november 2018. Eerst debatteert het panel over een aantal stellingen. Daarna wordt het publiek mee betrokken in het debat.

Inkom: Gratis, zonder inschrijving
Wanneer: 22 november om 20u30
Locatie: Auditorium 2, Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen (Henri Dunantlaan 2, 9000 Gent). https://www.ugent.be/pp/nl/contact/hoe-de-fppw-bereiken.htm

Meer informatie op deze flyer.

PASSING THE BECHDEL TEST

In PASSING THE BECHDEL TEST kiest choreograaf Jan Martens deze keer radicaal voor taal. Omdat het vrije woord één van de weinige instrumenten om zich te bevrijden, dixit Rachida Lamrabet.

Samen met dertien jongeren v/x wil Jan een stand van zaken opmaken met betrekking tot genderdiversiteit en gendergelijkheid in de wereld vandaag. Jongeren die in elkaars huid en in die van vrouwelijke auteurs en persoonlijkheden van vroeger en nu kruipen, van Woolf over Winterson tot Sontag, Solnit en Solange. Tekstfragmenten uit brieven, dagboeken, lyrics, essays en TED-talks vormen het frame waaraan hun eigen biografie wordt toegevoegd. Vanuit zijn choreografische blik, ontwerpt Jan samen met hen dit manifest voor de toekomst.

Meer informatie: https://www.fabuleus.be/passing-the-bechdel-test

Genderkoek van Wel Jong Niet Hetero

Veel mensen die werken rond gender en sekuele diversiteit kennen waarschijnlijk de Genderkoek. Het is dé internationale standaard om de complexiteit van gender en seksuele oriëntatie duidelijk voor te stellen. Wel Jong Niet Hetero gebruikt dit in elke workshop op school omtrent holebi en trans. Om het nog toegankelijker te maken, hebben ze hun ervaring samen gebundeld in één video’tje van 7 minuten. Ze hopen dat ze hiermee nog meer mensen het zelfvertrouwen te geven om over gender en seksualiteit te praten. Gebruik het gerust zelf: https://www.youtube.com/watch?v=2oLXO1ZBoFM.

There is also an English version of the Genderbread Cookie: https://www.youtube.com/watch?v=-cdsGFnNp6Q

Meer weten? info@weljongniethetero.be