Summer School Odisee hogeschool (campus Schaarbeek): Transnational childhoods in Europe

Van maandag 24 juni tot woensdag 3 juli 2024 organiseert de opleiding Gezinswetenschappen (Odisee hogeschool – campus Schaarbeek) een internationale summer school met als thema: ‘Transnational childhoods in Europe’.

Een korte blik op ons programma
Families die door migratie-redenen uit elkaar getrokken worden; gezinnen waarvan een gezinslid in het buitenland vertoeft omwille van werk- of studieredenen… Het begrip transnationale gezinnen is ruimer dan je denkt. De realiteit van deze transnationale gezinnen is dan ook enorm divers. Deelnemers aan onze summer school verbreden hun kijk op dit groeiende en snel veranderende fenomeen, en leren bij over de verschillende dynamieken tussen familieleden die de afstand kan teweegbrengen. We kiezen dit jaar voor een specifieke focus op kinderen; en bekijken hoe zij leven in een transnationaal gezin ervaren en hoe zij hierin ondersteund kunnen worden. Het programma is opgebouwd uit een mix van lectures, workshops en organisatiebezoeken.

Voor wie?
Deze zomercursus richt zich specifiek op studenten uit sociale opleidingen en introduceert hen in de sleutelconcepten van hulpverlening aan en werken met transnationale gezinnen. Deelname aan deze summer school bedraagt voor hen 250 euro; lunch en organisatiebezoeken zijn steeds inbegrepen.

Het is de expliciete bedoeling om een international classroom te vormen; we ontvangen deelnemers uit universiteiten en hogescholen binnen en buiten Europa. Aangevuld met verschillende studenten uit Vlaamse hogescholen en universiteiten, maakt dat we meer dan slagen in dit opzet. Ook de sprekers, die ons gedurende deze acht dagen (dus niet in het weekend) onderdompelen in deze thematiek, komen uit binnen- en buitenland. We verwelkomen sprekers uit o.a. België, Nederland, Peru en de Verenigde Staten. De voertaal van deze summer school is dan ook Engels.

Studenten die deelnemen aan het volledige programma en hiervoor slagen, behalen drie ECTS-studiepunten. Of en hoe zij die kunnen inzetten, kiest elke instelling zelf. Mochten jullie hierover vragen hebben of meer informatie willen over hoe wij dit aanpakken, aarzel dan zeker niet om contact op te nemen.

Daarnaast stellen wij dit programma ook open voor professionals (young researchers, onderzoekers…). Ook zij kunnen inschrijven via de inschrijvingslink in de flyer.

Meer info of inschrijven?

Alle informatie is terug te vinden via deze link.

Heb je nog bijkomende vragen, mag je steeds contact opnemen via merel.vanhove@odisee.be of summerschooltransnationalfamilies@odisee.be.