Courtisane festival 2023

COURTISANE FESTIVAL

29 maart – 2 april — Sphinx Cinema, Minard, KASKcinema, Paddenhoek (Gent)

Het Courtisane festival 2023 bestaat uit vier onderdelen: twee Artist in Focus programma’s opgebouwd rond het werk van Trinh T. Minh-ha en Robert Kramer, The Murmur of the World en de selectie 2023.

Artist in Focus Trinh T. Minh-ha: Sinds de jaren 1980 problematiseert Trinh T. Minh-ha het vereenvoudigen van ons complex zelf- en wereldbeeld. Haar films zijn sterk gemotiveerd door haar ervaringen in het gekoloniseerde Vietnam, die ze opnieuw beleefde tijdens haar jaren in Afrika; vandaar de noodzaak om films te maken die wijzen op het proces van betekenisconstructie. In haar films onderzoekt ze hoe men via het medium van cinema kan tonen, vertellen en ontvangen, eerder dan enkel representeren.

* Artist in Focus Robert Kramer: Voor Robert Kramer waren de jaren zestig de basis voor zijn leven en werk: als journalist in Latijns-Amerika, gemeenschapswerker in Newark, als filmmaker en lid van het Newsreel collective. Steeds weer zocht Kramer conflictgebieden op: in Venezuela, Vietnam, Angola, maar ook in het hart van de radicale Amerikaanse bewegingen. Altijd de reiziger die nergens paste, uit vrije wil of uit noodzaak.

* In The Murmur of the World is cinema een sociale en politieke stethoscoop die hartslagen en ideeën meet. Het programma biedt een selectie van films aan waarin een aaneenschakeling van opnames en ontmoetingen geen ultieme waarheid toont, maar een mogelijke constellatie zonder hiërarchie opbouwt. Ficties die plaats bieden aan een veelheid van stemmen, talen en geluiden.

* De selectie bevat 20 programma’s, bestaande uit korte films en langspeelfilms, recent en herontdekt werk. Het is een dialoog tussen kunstenaars en filmmakers die zich bewegen door het uitgestrekte landschap van de audiovisuele kunsten. 

Alle studenten en docenten kunnen een accreditatie aanvragen voor Courtisane festival 2023. Deadline is dinsdag 21 maart 2023.

Vraag een accreditatie aan via deze link.

Meer informatie en het volledige programma via de website.