Studium Generale is het podium van de Hogeschool Gent dat studenten, docenten en belangstellenden een forum voor reflectie over maatschappij, kunst, cultuur en wetenschap biedt. In kader van het jaarthema ‘Verwondering in kunst en wetenschap’ organiseert Studium Generale samen met Festival van de Gelijkheid en Vormingplus Gent-Eeklo een namiddag en avond rond Ubuntu.

Ubuntu is afgeleid uit de Nguni-spreuk “Umuntu ngumuntu ngabantu,” wat vrij vertaald neerkomt op “niet ons ego, maar onze relatie tot andere mensen bepaalt wie we zijn.” Als we dus op zoek gaan naar Ubuntu, als samenleving en als mens, dan denken we in één geheel in de plaats van in categorieën. Een van de basisprincipes van Ubuntu is dan ook luisteren, oor hebben voor de stem van de ander en zoeken naar wat ons bindt. We draaien ons weg van polarisering en naar dialoog.

Donderdag 28 november in de Miry concertzaal wordt een namiddag en avond in drie delen.

Van 15u30 tot 17u stelt Ylva Berg van HUMMUS de Deep Democracy methode voor, waar dialoog centraal staat. Ze vraagt zich af hoe we op een inclusieve manier aan besluitvorming en conflictresolutie kunnen doen? Hoe kunnen we open, inclusief en samen samenleven?

Van 17u30 tot 19u staat ‘Ubuntu voor beginners‘ gepland met Babah Tarawally, schrijver en journalist, en Anette Nobuntu Mul, oprichtster van de Ubuntu Society. Zij leggen uit wat Ubuntu nu precies inhoudt en wat het voor hun heeft betekent doorheen hun leven.

Als kers op de taart verwelkomen we om 20u Sonja Kruse. Na een 351 dagen lange wandeltocht door Zuid-Afrika in 2009 gaat Sonja samen in gesprek met Marjan Meganck over de Zuid-Afrikaanse generositeit die haar tegemoet kwam tijdens haar reis. Daarbij hebben we het ook over het actueel belang van Ubuntu in Zuid-Afrika en België. (Dit gesprek verloop volledig in het Engels)

Meer informatie: http://studiumgent.be/portfolio/28-11-2019-a-story-on-wondering-and-wandering-ubuntu/