9 maart – Vrouwenstaking

Op 9 maart vindt naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag een vrouwenstaking plaats aan de UGent. 

Waarom staken we?
Elke dag zorgen de collega’s van de poetsdienst en de studentenrestaurants ervoor dat het UGent personeel en de studenten in propere leslokalen en bureaus, en met een goed gevulde maag aan de slag kunnen. Vaak moeten zij dit zorgwerk uitvoeren in moeilijke en precaire werkomstandigheden en tegen lage lonen. Daarom leggen zij op 9 maart, naar aanleiding van de Internationale Vrouwenstaking, het werk neer. De UGent Women’s Strike en ACOD UGent zijn solidair met het stakend personeel.

Wat willen we?
1) het insourcen van het schoonmaakpersoneel zodat zij als UGent werknemers aan betere voorwaarden kunnen werken
2) het statutair maken van het personeel in de studentenrestaurants en de kinderopvang zodat ze beter beschermd zijn bij ziekte en een leefbaar pensioen genieten
3) een minimumloon van 14 euro per uur zodat iedereen aan UGent waardig kan werken en leven

Wat kan jij doen?
Kom langs op 9 maart vanaf 12u aan het rectoraat om je steun te betuigen. Wij voorzien een lange lunchtafel met soep, brood en veel rozen geserveerd door je favoriete professor, een streepje muziek en veel feministische power! Nadien volgt er een lezing met de Nederlandse feministe Anja Meulenbelt.

Acties op 9 maart 2020:

Solidariteitsfonds:

  • Via deze link kan je een bijdrage leveren aan onze crowdfunding om het stakend personeel te ondersteunen: http://bit.ly/SolidarityUGentWomensStrike
  • Filmbenefiet: 26 februari 2020, 18u30: Filmavond in Film Plateau paddenhoek, met screening van Limpiadores, a korte documentaire door Fernando Mitjans (2015) en Bread and Roses, een film van Ken Loach (2000), vrije bijdrage. https://www.facebook.com/events/592740307970952/Twee films zullen getoond worden: Limpiadores, een korte documentaire van Fernando L. González Mitjáns (2015) over de insource campagne van poetspersoneel aan de SOAS universiteit in London (Spaans, ondertitels in het Engels) & Bread and Roses, een film van Ken Loach (2000), over de strijd van slecht betaald onderhoudspersoneel in Los Angeles voor beter loon, betere werkcondities en vakbondsrecht (Engels, Nederlandse ondertitels).